رویکرد های شرکت گهرزمین در حوزه ارتقای رقابت پذیری

حسین کامجو : مدیر تولید و فرآوری شرکت سنگ آهن گهرزمین 

 

   در زنجیره ارزش فولاد حلقه های مختلف به لحاظ رقابت پذیری وابستگی بالایی به یکدیگر دارند. در واقع توان رقابت حلقه های پایین دستی در بازارهای مختلف، نیازمند فراهم آوردن شرایط لازم از سوی تأمین کنندگان مواد اولیه یا همان حلقه های بالادستی زنجیره است. تحقق همزمان کیفیت بالا و قیمت رقابتی مواد اولیه صنعت فولاد، شرایط ایده آلی را برای سودآوری هرچه بیشتر صنایع پایین دستی فراهم می کند. شرکت سنگ آهن گهرزمین نیز به عنوان یکی از مهم ترین فعالان و نقش آفرینان زنجیره فولاد ایران، در مسیر تحقق همین موضوع گام برمی دارد تا علاوه بر ارتقای توان رقابت خود، صنعت فولاد کشور را نیز به صنعتی با رقابت پذیری بالا در بازارهای داخلی و بین المللی تبدیل کند.

دیدگاه تحول محور 

حلقه های بالادستی صنعت فولاد، تأمین کننده اصلی مواد اولیه تولیدکنندگان محصولات فولادی و آلیاژی هستند که این محصولات نیز در نهایت به عنوان کالای کاربردی صنایع مختلف در دسترس عموم مردم و صنایع قرار می گیرند. از آنجا که مصرف کنندگان محصولات حلقه های بالادستی این صنایع به دنبال کسب بالاترین سود و ارزش افزوده برای محصولات تولیدی خود هستند، طبیعتا به دنبال مواد اولیه با کیفیت بالا و قیمت مناسب خواهند بود که این موضوع اهمیت مفهوم رقابت پذیری را برای حلقه های بالادستی این صنعت دو چندان می کند.

در نگاه کلی، مولفه های اصلی رقابت پذیری یک سازمان در بازارهای داخلی و بین المللی،” کیفیت بالا ” و ” قیمت رقابتی ” محصولات آن هستند، اما این دو موضوع خود، ماحصل دسته ای از مولفه های رفتاری در سازمان به حساب می آیند که به طور کلی به دو دسته ” راهبردی ” و ” عملیاتی ” طبقه بندی می شوند. در واقع این موضوع نشان می دهد که رقابت پذیری یک سازمان نتیجه توانمندی ها و سیاست های آن سازمان است. شرکت سنگ آهن گهرزمین نیز با اتکا بر توانمندی های خاص خود، سیاست هایی را اتخاذ کرده است که در نهایت به افزایش توان رقابت این شرکت در بازارهای داخلی و بین المللی منتهی خواهد شد.

  • یک تصمیم استراتژیک 

در زمینه افزایش رقابت پذیری محصولاتی نظیر کنسانتره و گندله سنگ آهن لازم است که سیاست ها و روندها به گونه ای تدوین شوند که با به کارگیری توانمندی های سازمان، کنسانتره و گندله تولیدی آن در بالاترین سطح کیفی قرار داشته باشد و قیمت تمام شده تولید آن ها نیز ارائه این محصولات را با قیمت رقابتی به بازارهای مختلف امکان پذیر کند و در عین حال نیز حداکثر سودآوری ممکن را برای تولیدکننده به ارمغان بیاورد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که دستیابی به رقابت پذیری به تنهایی نمی تواند بیانگر شرایط بهینه یک بنگاه باشد، بلکه حفظ شرایط رقابت پذیر است که از اهمیت بالایی برخوردار است.

شرکت گهرزمین در راستای ایجاد تحول در امور مدیریتی و تولیدی خود طی ماه های اخیر اقدام به بازنگری و تدوین استراتژی، چشم انداز و مأموریت جدید خود کرده است. در سند چشم انداز شرکت سنگ آهن گهرزمین، ” تحلیل زنجیره ارزش و شایستگی ها ” به طور خاص مورد بررسی قرار گرفته و سند آن به تصویب هیئت مدیره این شرکت نیز رسیده است که بر اساس آن، عوامل تعیین کننده موفقیت این شرکت در رسیدن به اهداف استراتژیک در هفت بند شامل کیفیت محصول، تحویل به موقع، قیمت رقابتی، دسترسی پایدار به منابع، دسترسی به بازارهای فروش، انعطاف پذیری فروش . برند معتبر تعریف شده است. در همین راستا ” مزیت رقابتی ” شرکت سنگ آهن گهرزمین نیز در قالب ” کیفیت محصول “، ” قیمت رقابتی محصول ” و ” دسترسی پایدار به منابع ” در نظر گرفته شده است.

شرکت سنگ آهن گهرزمین به عنوان یکی از موفق ترین شرکت های معدنی و صنعتی کشور، با در اختیار داشتن بزرگ ترین معدن سنگ آهن خاورمیانه نقش مهمی در توسعه زنجیره ارزش فولاد کشور ایفا می کند. این شرکت همچنین طی سال های گذشته و سال جاری موفق به کسب افتخارات بسیاری شده است. کسب عنوان شرکت برتر در دومین همایش تجلیل از برترین های بورس کالا یکی از افتخارات کسب شده توسط شرکت سنگ آهن گهرزمین است. گفتنی است که این تجلیل به دنبال اقدامات شرکت گهرزمین به عنوان حامی و مدافع شفافیت و عدالت در بازار در همسویی با سیاست های کلان اقتصاد کشور صورت گرفته است. این شرکت همچنین در مجمع عمومی برگزار شد، سود چشمگیر 4/000 ریالی را به ازای هر سهم به سهامداران خود پرداخت کرد. گفتنی ارتقای توان رقابت خود، طرح های توسعه متعددی را نیز در دستور کار دارد.

  • کیفیت، عاملی تعیین کننده 

سنگ آهن دانه بندی، کنسانتره و گندله تولیدی شرکت سنگ آهن گهرزمین از با کیفیت ترین محصولات موجود در بازار به شمار می آیند که به دلیل بالابودن عیار آهن و پایین بودن ناخالصی هایی نظیر سولفور، مشتریان زیادی در بازارهای داخلی و خارجی دارند. این امر باعث شده است که از ابتدای سال جاری تا امروز، چندین پروژه اصلاح و بهبود با هدف افزایش ظرفیت تولید محصولات (در کنار حفظ و ارتقای کیفیت) در این شرکت تعریف و اجرا شوند. همچنین خطوط سنگ شکنی و کنسانتره شرکت گهرزمین نیز از ابتدای سال جاری به صورت مستمر موفق به کسب رکوردهای تولید ماهانه (7 ماه متوالی) شدند، به طوری که عملکرد تولید این محصولات حدود 14 درصد نسبت به برنامه تولید رشد داشته است. گفتنی است که در حال حاضر محصولات کنسانتره و گندله سنگ آهن تولیدی شرکت گهرزمین، به لحاظ عیار از کیفیت بسیار بالایی در سطح کشور برخوردار هستند.

به جرأت می توان گفت ارتقای کیفیت، از مهمترین برنامه ها و سیاست های شرکت سنگ آهن گهرزمین به شمار می آید که دستاوردهای درخشانی را نیز برای این شرکت به همراه داشته، به طوری که شرکت گهرزمین در سال 1401 موفق به کسب 19 رکورد در بخش های مختلف مرتبط با کیفیت شده است. یکی از مهم ترین استراتژی های شرکت گهرزمین در این زمینه، اولویت بخشی به توسعه تکنولوژی و استفاده از روش های موثر بر کاهش هزینه های تولید و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی بوده است. در واقع رویکرد علمی و فناورانه این مجموعه سبب افزایش کیفیت محصولاتی همچون کنسانتره و گندله شده که نمود این موضوع نیز در رشد عملکرد صادراتی این شرکت در بخش گندله به وضوح قابل مشاهده است. به این عوامل باید موفقیت این شرکت در اخذ استاندارد محصولات کنسانتره و گندله که برای نخستین بار در کشور صورت گرفته است را نیز اضافه کرد که خود موجب اطمینان بالای مشتریان داخلی و خارجی از محصولات تولیدی این شرکت خواهد شد. در واقع شرکت سنگ آهن گهرزمین، موفقیت در بازارهای صادراتی و افزایش توان رقابت خود در این بازارها را از مسیر ارتقای کیفیت محصولات خود آغاز کرده است.

نوشتهٔ پیشین
انجام عملیات موفقیت آمیز تست کوره EAF فولاد شادگان توسط شرکت صنایع فولاد گسترش
نوشتهٔ بعدی
برنامه های شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر برای ارتقای رقابت پذیری
فهرست